понедељак, 19. јул 2010.

Maskota na sprat

Maskota žirafa i njeni "papci"


Evo jedne prilično visoke maskote. U pitanju je žirafa.
Kada se dugo bavite nekim poslom novi zahtevi prdstavljaju i novi izazov , novo rešenje i najvažnije još iskustva.
Jasno je da žirafa ima vrlo dug vrat, kao što je jasno i da čovek animator koji treba da nosi tu maskotu nema .. ! Kako rešiti takav zahtev a da ne dođe do krivljenja vrata i padanja glave maskote žirafe? Pritom je uvek vrlo važno misliti na animatora, omogućiti mu koliko god je moguće bolji komfor.

Zoran je uspeo to da reši.
U glavu i vrat žirafe ugradio je plastićnu letvu, koja se produžava van glave i vrata žirafe niz leđa animatora. Na delu letve koja je pri leđima animatora pričvrstio je kaiš (gurtnu) koja se napred na grudima pričvršćuje čičak trakom.
Čičak traka omogućuje da se širina (gurtne) pojasa podesi prema obimu animatora.
Onda sam ja, Sanja prešla na posao.
Sašila sam kostim za žirafu. I tu se pojavio kretivni problem. Nisam mogla da nađem tkaninu koja bi svojim šarama i bojom bila najpribližnija žirafici.
Odlučila sam da šare apliciram tkaninom u odgovrajućoj boji. To je zahtevalo dosta vremena i pažnje, ali izgleda mnogo bolje.
Inače to sam radila na skrojenim delovima kostima pre spajanja, jer mi je bilo lakše da prišivam šare (aplikacije) na ravnoj površini.
Svaki novi rad predstavlja napor, isprobavanje novih efekata, saznanje šta se sve može postići i iznad svega sticanje rutine da se brzo i spretno obavljaju razne radne operacije !!
Na kraju je Zoran uzeo prave rukavice (da bi animatoru bilo udobnije) presvukao sunđerom i slilikonom, dodao malo krzna i tako napravio žirafine papke.
Što se žrafinih papaka na zadnjim nogama tiče, u slučaju maskote, potrebno ih je prilagoditi nogama glumca - animatora. Zoran je kao što i inače najčešće radi kupio patike u odgovarjućem broju i ponovo ih presvukao sunđerom u boji papaka žirafe, premazao silikonom i ukrasio sa malo krzna.
Eto to bi bilo to !!!

5 коментара:

  1. ma ovo je za odvaliti! prekrasno! jako puno uloženog truda, ali izgleda fenomenalno!

    ОдговориИзбриши
  2. odličan post! jako mi je interesantno saznati moguća rješenja za neki problem, kao npr. ovdje visinu kostima. to mogu samo pravi majstori zanata. bravo lutkaci.

    ОдговориИзбриши
  3. Kreativni, mastoviti, majstori od zanata, bravo:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Спасибо Маргарита,мы будем рады.

    ОдговориИзбриши